پروتز دندان، یک جایگزین مصنوعی برای دندان های طبیعی است که برای ترمیم یا جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده می شود. پروتز دندان، می تواند شامل یک یا چند دندان مصنوعی باشد و می تواند به صورت ثابت یا متحرک باشد.
پروتز دندانها شامل پروتزهای ثابت و پروتزهای متحرک میباشد.
پروتز ثابت به روکشهایی میگویند که در ترمیم دندانهای آسیب دیده بعد از درمان ریشه مورد استفاده قرار میگیرد که از دو جنس pfm و زیرکونیا استفاده میشود. روکشهای دندانها در بعضی مواقع میتواند جایگزین نداشتن دندانهای از دست رفته شود که به آن بریج دندانی گفته میشود.
منظور از اصطلاح پروتز دندان، دندان مصنوعی یا تعویض دندان است. این پروتزها انواع مختلفی دارند، از روکش های ساده ای که برای کمک به ترمیم استفاده می شود تا پروتز کامل و جایگزینی کامل. عموما پروتز کامل را دندان مصنوعی میگویند. پروتز دندان متحرک و ثابت بنا به دلایل زیبایی و پزشکی توسط دندان پزشک مورد استفاده قرار می گیرد.
پروتز دندان ثابت
پروتز ثابت دندان همان چیزی است که در بین عموم جامعه با عنوان روکش دندان مرسوم است. پروتز دندان ثابت خود بر دو نوع است:
• روکش تک واحدی دندان (Single Dental Crown)
معمولا دندان زمانی نیاز به روکش دارد که به علتی ساختار دندان ضعیف شده باشد. دندان ضعیف شده نیاز به حفاظت و حمایت با روکش دارد. یا بعضا دلایل زیبایی، لزوم وجود روکش را منجر می شود. گاهی به دلیل نقص عملکرد دندان (مشکلات فانکشنال)، روکش به کمک سیستم جویدن و مضغ فرد می آید.
• بریج دندان (Dental Bridges)
یکی دیگر از انواع پروتزثابت، بریج دندانی هستند . آنچه که بیشتر با عنوان پروتز ثابت در بین جامعه مرسوم است، همین نوع پروتز است. این نوع، در واقع زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فرد یک یا تعداد بیشتری از دندانهای خود را از دست داده است. و در عین حال هنوز حداقل یک دندان در جلو و یک دندان در عقب دندان از دست رفته وجود دارد.
به این ترتیب با تراش دو دندان مجاور ناحیه خالی از دندان، یک پل (bridge ) بین دندانهای پایه زده می شود تا ناحیه خالی از دندان پر شده و دوباره توانایی جویدن و زیبایی به فرد باز گردد.
پروتز دندانی متحرک
گاهی به دلایل متعدد نمی توان از پروتز دندانی ثابت برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده کرد. در این صورت پروتز دندان متحرک به کمک افزاد بی دندان یا با تعدادی دندان از دست رفته و دندانپزشکان می آید. پروتزذمتحرک همانطور که از نام آن بر می آید به راحتی داخل دهان گذاشته و یا برداشته می شود. پروتز متحرک سه نوع است:
پروتز دندانی پارسیل (Partial Prosthesis)
آن چیزی که در بین عموم جامعه با عنوان «دندان تکه ای» موسوم است همین نوع است. پروتز دندان پارسیل خود انواع گوناگونی دارد: برای مثال پروتزهای پارسیل تمام آکریل (فلیپر)، معمولا به عنوان یک درمان موقتی در بسیاری از موارد مورد استفاده قرار می گیرند.
نوع دیگر پروتز پارسیل پروتز کرم کبالت است. که از قدیم الایام به عنوان درمان بی دندانی ها با انتهای آزاد (کسانی که دندانهای خلفی _دندانهای عقبی _خود را از دست داده اند و دندانی جهت پایه برای پروتز ثابت ندارند) یا کسانی که به هر دلیل نمیخواهند از پروتز ثابت استفاده کنند مورد استفاده قرار می گرفته است.
انواع پروتز شامل ترکیب آکریل -بخش صورتی دست دندان «لثه پروتز»- و آلیاژ فلزی هستند. بخش عمده آن را کرم و کبالت شامل می شود. معمولا به علت فلزی بودن گیره ها ظاهری ناخوشایند دارند. به همین علت امروزه انواع دیگری از پروتز پارسیل طراحی شده است. بخش فلزی آن نیز به صورت رنگ دندان است. و به آنها پروتز پارسیل felexite گفته می شود.
پروتز کامل دندان یا دست دندان (Denture)
حتما دست دندان پدر بزرگها و مادر بزرگها را دیده اید. این نوع از پروتز متحرک برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که تمام دندانهای خود را از دست داده اند. هر چند امروزه با پیدایش ایمپلنت دندانی، استفاده از این نوع متحرک کمتر شده است. اما هنوز به عنوان کم هزینه ترین درمان بی دندانی مورد استفاده قرار می گیرد.
پروتز دندان اوردنچر (Over Denture)
اوردنچر نیز نوعی درمان پروتز دندانی متحرک است. در واقع دست دندان کاملی بوده که روی دو پایه دندانی یا چند پایه ایمپلنت می نشیند. به نسبت پروتز کامل راحت تر است. اما به هر حال متحرک است و راحتی آن از پروتز ثابت دندان کمتر است.
- پروتز دندان را هر روز با آب و صابون بشویید.
- پروتز دندان را هر شب در آب سرد قرار دهید.
- از جویدن غذاهای سفت و چسبنده با پروتز دندان خودداری کنید.
- در صورت بروز هرگونه مشکل در پروتز دندان، فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید.
هزینه پروتز دندان، به عوامل مختلفی مانند نوع پروتز، مواد مورد استفاده در ساخت پروتز، و دستمزد دندانپزشک بستگی دارد. به طور کلی، هزینه پروتز دندان، از چند میلیون تومان تا چند ده میلیون تومان متغیر است.
- هزینه بالا
- نیاز به مراقبت و نگهداری
- ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی مانند حساسیت یا سوزش در دهان شود
- بهبود زیبایی
- افزایش اعتماد به نفس
- بهبود عملکرد جویدن
- پیشگیری از آسیب به دندان های مجاور
نیاز به پروتز دندان، در مواردی که دندان های طبیعی از دست رفته باشند یا آسیب دیده باشند، مطرح می شود. از جمله دلایلی که ممکن است نیاز به پروتز دندان داشته باشیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوسیدگی دندان
- آسیب دندان
- بیماری لثه
- تصادف
- بیماری های سیستمیک
پروتز ثابت: پروتز ثابت، به دندان های طبیعی مجاور متصل می شود و نمی توان آن را از دهان خارج کرد. از جمله انواع پروتز ثابت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پل دندانی
- روکش دندانی
- ایمپلنت دندانی
پروتز متحرک: پروتز متحرک، به دندان های طبیعی مجاور متصل نمی شود و می توان آن را از دهان خارج کرد. از جمله انواع پروتز متحرک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پروتز کامل
- پروتز پارسیل
پروتز دندان، یک جایگزین مصنوعی برای دندان های طبیعی است که برای ترمیم یا جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده می شود. پروتز دندان، می تواند شامل یک یا چند دندان مصنوعی باشد و می تواند به صورت ثابت یا متحرک باشد.