داشتن دندانهایی سفید، بدون ایراد و زیبا تاثیر زیادی در افزایش زیبایی افراد و همچنین افزایش اعتماد به نفس آنها میگذارد. از جمله روشهای مورد استفاده برای زیباسازی دندانها، کامپوزیت دندان است. کامپوزیت دندان دارای انواع مختلفی است که با توجه به نحوهی انجام این کار و مواد مورد استفاده برای کامپوزیت تقسیم بندی میشوند. در این مقاله قصد داریم تا جزئیات مرتبط با انواع کامپوزیت دندان را بررسی کنیم.
انواع کامپوزیت دندان کدام است؟
یکی از مواردی مهمی که تاثیر بسزایی در افزایش زیبایی چهرهی افراد و همچنین افزایش اعتماد بنفس آنها میگذارد، داشتن دندانهایی زیبا و بینقص است. امروزه روشهای مختلفی برای رفع نواقص دندانها و زیباسازی آنها به وجود آمده است که از جملهی آنها، میتوان به کامپوزیت دندان اشاره کرد. کامپوزیت دندان نوعی از لمینت است، که با روشی سریعتر و هزینهای کمتر توسط دندانپزشکان انجام میشود. کامپوزیت دندان انواع مختلفی دارد که با توجه به نحوهی انجام کامپوزیت و مواد مورد استفاده برای انجام آن، انواع کامپوزیت را تقسیمبندی میکنند. در ادامه به انواع مختلف کامپوزیت دندانها و جزئیات مربوط به هر یک از آنها، اشاره میکنیم.
کامپوزیت درشت دانه (ماکروفیل)
همانطور که گفته شد، کامپوزیت دندان از جمله روشهایی است که برای زیبا سازی دندانها استفاده میشود و در سالهای اخیر استفاده از این روش در بین مردم بسیار همهگیر شده است. از انواع کامپوزیت دندان، میتوان به کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل اشاره کرد؛ مواد بکار رفته در این روش از کامپوزیت ۱۰ الی ۵۰ میکرومتری هستند که در مقایسه با مواد مورد استفاده در روشهای دیگر کامپوزیت بزرگتر هستند. بزرگی مواد بکار رفته در این روش مزایایی از جمله مقاومت و استحکام بالای پوشش کامپوزیت را به دنبال دارد، اما با این وجود ممکن است تمیز کردن سطوح کامپوزیت را دشوار سازد.
کامپوزیت ریز دانه ( میکروفیل)
از دیگر انواع کامپوزیت دندانها، میتوان به کامپوزیت میکروفیل اشاره کرد. در این روش از کامپوزیت دندانها، از موادی استفاده میشود که کوچکتر از ۱۰۰ نانومتر میباشند و مقاومت آنها در مقابل روش قبلی کمتر میباشد. از جمله مزایای کامپوزیت دندانها با این روش، میتوان به تمیز کردن آسان و به دور از مشکل سطوح کامپوزیت اشاره کرد. از جمله ایراداتی که این نوع کامپوزیت به دنبال خواهد داشت، میتوان به مقاومت پایین آن در برابر ورود فشارهای مختلف اشاره کرد. علاوه بر آن باید اشاره کرد که در صورت کامپوزیت کردن دندانهای عقب از طریق این روش، مقاومت آنها در برابر ورود فشار در مقابل دیگر روشها پایینتر است.
کامپوزیت هیبرید
یکی دیگر از انواع کامپوزیت دندانها، کامپوزیت هیبرید است که یک روش بین کامپوزیت میکروفیل و ماکروفیل است. مواد مورد استفاده برای کامپوزیت هیبرید، اندازهای بین ۱۰ تا ۵۰ نانومتر دارند و اندازهی بعضی از این ذرات به ۴۰ نانومتر نیز میرسد. مواد بکار رفته در این روش از کامپوزیت، لایهای بسیار سخت و مقاوم را بر روی دندانها ایجاد میکند که این لایه در برابر ورود فشارهای مختلف، بسیار مقاوم است. ایراد اصلی این نوع از کامپوزیت، تغییر ظاهری آن بعد از گذشت مدت زمانی زیاد از طول عمر آن میباشد. علاوه بر آن باید اشاره کرد که، سطح رویی لایهی این نوع کامپوزیت یکدست نبوده و به همین دلیل ممکن است که دندانها در هنگام ترمیم دچار مشکل شوند.
نانو کامپوزیت دندان
از دیگر انواع کامپوزیت دندانها، میتوان به نانو کامپوزیت اشاره کرد. در این روش از کامپوزیت دندانها، از موادی حاوی ذراتی با اندازهی ۲۰ نانومتر استفاده میشود. با به هم پیوستن ذرات نانو کامپوزیت، نانوکلاسترها به وجود میآیند که در واقع همین نکته را میتوان به عنوان مزیت نانو کامپوزیت در نظر گرفت. ایجاد نانوکلاسترها باعث میشود تا مقاومت و میزان استحکام لایهی کامپوزیتی در برابر ورود فشار، افزایش پیدا کند. از جمله مزایای دیگر این روش از کامپوزیت، مقاومت بالا در برابر پوسیدگی و ساییده شدن و همچنین امکان پولیش کامپوزیت دندانها در هنگام ترمیم اشاره کرد.