عصب کشی
بیمه های طرف قرارداد با کلینیک دندانپزشکی عرشیان
چه کسی با شنیدن “عصب کشی دندان ” وحشت نمیکند؟ بلافاصله بعد از این وحشت فکر هزینه و درد عصب کشی در ذهن افراد به وجود می آید. اما واقعا چقدر از “عصب کشی دندان” اطلاع داریم؟ عصب کشی به عنوان اندودانیک (درمان ریشه) هم شناخته می شود. و یکی از روش های برطرف کردن عفونت درون دندان است. همچنین درآینده از عفونت های دیگر دندان پیش گیری میکند. عصب کشی در بخش پالپ دندان انجام می شود. در این مقاله درباره عصب کشی دندان و چگونگی انجام آن برایتان خواهیم گفت.
ساختار دندان
رگ و عصبهای دندان، پالپ یا مغز دندان نامیده می شود. همچنین به مجرای ریشه دندان کانال گفته میشود. و اتاق پالپ همان حفرهای است که در مرکز تاج میباشد. بنابراین زمانی که اتاق پالپ یا پالپ دچار آسیب شود عمل درمان ریشه صورت میگیرد.
تاج دندان (crown): تاج قسمتی است که توسط مینا پوشیده میشود. تاج به ۲ دسته تاج آناتومیکی و کلینیکی تقسیم میشود. تاج کلینیکی از لحاظ اندازه در طول زنگی قابل تغییر است. اما تاج آناتومیکی اندازه ثابتی دارد.
مینای دندان (Tooth Enamel) : مینا خارجیترین قسمت دندان با ضخامتهای متغییر است که کل تاج دندان را میپوشاند. همچنین سختترین عضو بدن از لحاظ استحکام میباشد. زیرا غنی ترین عضو بدن از نظر کلسیم است و %۹۵ آن را ترکیبات کلسیم تشکیل میدهد. از ۴ بافت بزرگ تشکیل دهندهی دندان میتوان مینای دندان، عاج، ساروجه و پالپ دندان را نام برد.
اطلاعاتی درباره پروسه عصب کشی
- عصب کشی برای برداشتن اعصاب از پالپ دندان استفاده می شود.
- معمولا به عنوان پروسه ای دردناک بنظر میاید. ولی درواقع برای رفع درد استفاده می شود.
- هزینه عصب کشی معمولا ثابت نیست. اما هزینه آن بسیار کمتر از کشیدن دندان و جایگزینی تاج دندان است.
عصب کشی چگونه انجام می شود؟
عصب، بخشی از دندان است. بخش توخالی دندان که حاوی بافت اعصاب، رگ های خون و سایر سلول ها می شود که به عنوان پالپ شناخته می شوند. دندان از تاج و چند ریشه تشکیل می شود. تاج عموما بالای لثه قرار دارد، درحالیکه ریشه ها زیر لثه قرار می گیرند. ریشه ها، دندان را به استخوان فک متصل می کنند. درون تاج و ریشه دندان، پالپ قرار دارد. پالپ دندان را تغذیه کرده و رطوبت محیط اطراف را تامین می کند. عصب های درون پالپ گرما و سرما را به عنوان درد حس می کنند. نام پروسه عصب کشی ” endodontic therapy ” به معنی “درمان ریشه” است. هرچند معمولا این جراحی را “عصب کشی” می نامند.
عصب کشی دارای چه مراحلی است؟
در ابتدا دندانپزشک اقدام به برداشتن پوسیدگی یا نسج دندان می کند. سپس با دسترسی به کانال های ریشه اقدام به پالیوتومی می شود به این معنی که با سوراخ کردن سقف پالپ یا مجرای ریشه دندان و جاری شدن خون فشار داخلی را کاهش داده و درد را کم می کند. این کانال ها به تنهایی حاوی عصب نمی باشد. بلکه باکتری ها و محصولات جانبی در این کانال موجود است. همچنین عروق خونی، سلول های متفاوت و حتی عروق لنفی هم در این کانال ها موجود می باشد. به هنگام آلودگی کانال ها به دنبال پوسیدگی و ورود میکروب ها عفونت تا پای ریشه ادامه می یابد. و در اثر واکنش های التهابی استخوان اطراف ریشه دچار التهاب، تحلیل و نهایتا از بین می رود. بنابراین دندانپزشک باید جلوی این روند را بگیرد و یا درمان کند. برای درمان، محتویات کانال ریشه خارج می شود. سپس با مواد دارویی شستشو دهنده تا انتهای کانال تمیز می شود. و با پر کردن کانال ریشه، امکان عبور میکروب و فراورده های حاصل از آن کاهش می یابد.
در عصب کشی پس از برداشتن و تخلیه کردن این مواد داخل کانال با استفاده از سرم فیزیولوژی و مواد ضد عفونی کننده تمیز می شود. سپس عفونت زدایی می گردد پس از آن با استفاده از میله نازکی به نام گوتا به همراه سیلر در داخل کانال ریشه دندان عاج را با آمالگام یا کامپوزیت پر می کند. اگر فاصله زمانی بین تخلیه و پر کردن مواد طولانی باشد شانس عفونت های بعدی افزایش می یابد.
به طور کلی عصب کشی را می توان در سه مرحله خلاصه کرد:
-
پاکسازی کانال عصب:
دندانپزشک در مرحله اول داخل کانال عصب را برمی دارد. بعد از تزریق داروی بی حسی، دندانپزشک سوراخ کوچکی در سطح دندان به وجود می آورد. و با سوهان بسیار کوچکی بافت آسیب دیده پالپ را بر می دارد.
-
پرکردن کانال ریشه :
سپس، دندانپزشک با استفاده از سوهان های کوچک و محلول های شست و شو ناحیه خالی را تمیز نموده.،شکل داده و گندزدایی می کند. سپس، دندان با ماده ای شبیه به پلاستیک پر می شود و با استفاده از سیمان چسبی حفره کاملا بسته می شود. دندان بعد از عصب کشی، مرده به حساب می آید. بیمار به دلیل برداشته شدن بافت عصبی نمی تواند درد را حس کند و عفونت از بین می رود.
-
اضافه کردن تاج یا پرکردن دندان:
با این حال، دندان اکنون دندان نسبت به گذشته آسیب پذیرتر خواهد شد. دندان فاقد پالپ باید تغذیه خود را لیگمانت هایی که دندان را به استخوان متصل می کند، دریافت کند. این منبع کافی است. اما با گذشت زمان، دندان شکننده تر می شود. بنابراین برای محافظت از دندان از تاج تا پرکردن استفاده می شود.
تا زمانی که تاج یا پر شدن کامل نشود، بیمار نباید به دندان فشار بیاورد. چیزی را بجود یا گاز بگیرد. هنگامی که تاج یا پر شدن انجام شد، فرد می تواند مانند گذشته از دندان استفاده کند. عصب کشی معمولا در یک جلسه انجام می شود. اما اگر کانال های خمیده، چند کانالی یا عفونت های بزرگ وجود داشته باشد، ممکن است یک یا دو نوبت اضافی نیاز داشته باشد.
عصب کشی چقدر دردناک است؟
یکی از دلایل ترس بیماران از عصب کشی مقدار درد آن است. اما عصب کشی تنها به وسیله پزشکان آموزش دیده انجام می شود و نسبتا بی درد است. احساس درد ناشی از عصب کشی به دلیل وجود عفونت است. عصب کشی باعث درد نمی شود. بلکه درد را برطرف می کند. دندان پزشک با بی حس کردن دندان و ناحیه اطراف آن، درد عصب کشی را از بین می برد. بعد از عصب کشی، تجربه کمی درد عادی است. این درد موقتی است. و عموما مسکن های بدون نسخه باید برای رفع این دردها کافی باشد. در صورت نیاز، داروهای نسخه ای مانند کدئین، برای بیمار تجویز می شود. در صورت نیاز دندانپزشک، برای رفع یا پیشگیری از عفونت آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.
چه کسانی به عصب کشی نیاز دارند؟
اگر پالپ آسیب ببیند یا دچار بیماری شود نمی تواند خودش را ترمیم کند و بافت از بین می رود. اگر دندان خراب شده یا ترک بردارد یا پر شدگی لق شود، باکتری ها وارد پالپ می شوند. باکتری ها به مرور زمان پالپ را از بین می برند. اگر باکتری ها به ریشه برسند باعث تولید عفونت در استخوان می شوند. عفونت با گذر زمان باعث تضعیف استخوان و خرد شدنش می شود. آسیب به پالپ باعث حساسیت دندان به دماهای بالا و پایین می شود. ممکن است در زمان جویدن باعث درد شود و بعضی افراد دچار درد دائمی می شوند. بدون درمان، عفونت پخش می شود. به مرور دندان لق شده و کشیدن آن اجباری می شود.
برخی از بیماران کشیدن دندان را ترجیح می دهند، مخصوصا اگر درد زیاد باشد. یا اگر ترمیم دندان امکان پذیر نباشد. بعنوان مثال، پوسیدگی، ضربه، آسیب یا از دست رفتن استخوان به دلیل بیماری پریودنتال یا لثه ای. هرچند، کشیدن دندان می تواند باعث حرکت دندان های نزدیک به آن داندان و کج شدن آنها شود. این عمل می تواند باعث زشتی دندان ها و دشوار شدن گاز گرفتن و جویدن شود. عصب کشی معمولا باعث عمر بیشتر دندان و از بین رفتن درد می شود.
اگر نتوان دندان را حفظ کرد، بهترین انتخاب ایمپلنت است. ولی نگاه داشتن دندان اصلی در صورت امکان، بهترین نتیجه است. زیرا هیچ چیز دیگری به خوبی دندان طبیعی نیست.
درمان هایی جز عصب کشی
حفظ دندان طبیعی بهترین نتیجه ممکن است. دندان طبیعی به انسان اجازه می دهد که انواع غذاهای مختلف را صرف کرده تا مواد لازم برای حفظ دندان را به دست آورند. عصب کشی می تواند به حفظ دندان کمک کند. راه های دیگری جز عصب کشی، کشیدن دندان و اعمال بریج، ایمپلت یا ساخت دندان های مصنوعی است. این راه ها، گرانتر از عصب کشی هستند و زمان لازم برای انجام آنها طولانی تر است.
قیمت عصب کشی
درمان های دندانپزشکی هزینه های متفاوتی دارند. اما حفظ دندان به وسیله عصب کشی نسبتا سودمندتر است. تنها راه دیگر، کشیدن دندان است. و هزینه بریج و ایمپلنت معمولا بیشتر است. کشیدن دندان معمولا به کج شدن و سختی جویدن می انجامد. برای دریافت قیمت لطفا روی لینک مقابل کلیک کنید: قیمت عصب کشی
عوارض عصب کشی
مانند هر عمل جراحی دیگری مشکلات بعد از عمل محتمل هستند.
- گاهی دندان پزشک در دندانی که چهار ریشه عصبی دارد تنها سه عدد پیدا می کند. اگر یک کانال عصب باقی بماند، عفونت می تواند افزایش پیدا کرده و به استخوان برسد.
- دندانپزشک باید اطمینان حاصل کند مواد پرکنند به اندازه کافی کانال عصب را پر می کنند. تا کانال پر شود. اگر کانال عصب به اندازه کافی بسته نشود، ممکن است دندان دوباره عفونت کند.
- در طول عصب کشی، ممکن است ریشه دندان ترک بردارد. یا وسایل جراحی می توانند در کانال عصب بشکنند. این مشکلات باعث سخت شدن پر کردن دندان می شود.
اگر این مشکلات پیش بیایند، یک متخصص می تواند مشکل را رفع کرده و عصب کشی را به اتمام برساند. برای جلوگیری از این مشکلات، بیماران باید دستورات دندانپزشک را رعایت کنند. درصورت تجویز آنتی بیوتیک، بیمار باید طبق نسخه دارو را مصرف کند. پس از اتمام عصب کشی، ضروری است که یک ترمیم دائمی و جایگزین مانند تاج انجام شود.
پیشگیری
جهت جلوگیری از عفونت، پوسیدگی دندان و بیماری لثه، دندانپزشکان موارد زیر را توصیه می کنند:
- مسواک زدن یک بار قبل از خواب و حداقل یک با در طول روز
- استفاده از خمیر دندان دارای فلوراید
- استفاده ازمسواک مناسب و جایگزینی مرتب مسواک
- مراجعه به پزشک به صورت مرتب و تمیز کردن دندان ها
- نخ دندان کشیدن و جلوگیری از تشکیل پلاک
- اجتناب از نوشیدنی و غذاهای شیرین، و پیروی از رژیم غذایی سالم. روزانه حداقل دو بار مسواک زدن
- یکبار استفاده از نخ دندان در روز
- استفاده از گارد دندان برای جلوگیری از آسیب به دندان در طول فعالیت های ورزشی.استفاده از سیلانت های دندان هم می تواند از پوسیدگی دندان جلو گیری کند.