روکش دندان

روکش دندان

منتشر شده در: 7 مرداد 1401دسته بندی: مقالات دندان پزشکیبدون ديدگاه on روکش دندان

روکش دندان چیست؟ روکش دندان که امروزه بسیار پرکاربرد گشته است یک نوع پروتز متناسب برای دهان می باشد که همانند کلاهکی سفید بر روی دندان ها قرار گرفته و بر روی آن ها می چسبد و جایگزین تاج دندانی آسیب دیده افراد می شود. بنابراین مشخص می گردد که کلاهک سفید پروتزی دندان روی [...]

همراه دوستان خود مطالعه کنید!
همراه دوستان خود مطالعه کنید!

روکش دندان چیست؟

روکش دندان که امروزه بسیار پرکاربرد گشته است یک نوع پروتز متناسب برای دهان می باشد که همانند کلاهکی سفید بر روی دندان ها قرار گرفته و بر روی آن ها می چسبد و جایگزین تاج دندانی آسیب دیده افراد می شود.

بنابراین مشخص می گردد که کلاهک سفید پروتزی دندان روی دندانی که به مشکل خورده و وضعیت چندان خوبی ندارد را می پوشاند و به همین گاهی اوقات با نام قاب هم شناخته می گردد.اگر می خواهید چند نوع روکش دندانی داریم و اطلاعات بیشتری از روکش دندان به دست آورید ادامه مطالب را مطالعه کنید.

روکش دندان

انواع روکش دندان ها

روکش های دندان در انواع متعددی وجود دارند که هر یک ویژگی ها و قابلیت های انحصاری خود را دارند که بهتر است از ان ها اطلاع داشت.

  • روکش دندان تماما فلزی
  • روکش دندان تماما سرامیکی اعم از روکش دندان زیرکونیا
  • روکش دندان فلز_سرامیک PFM
  • روکش دندان موقت استیلی 
  • روکش دندان رزین مثل رزین کامپوزیت
  • روکش دندان فوری

گذری بر روکش دندان تماما فلزی

این نوع روکش با نام پایه فلزی هم شناخته می شود لذا روکش دندان تمام فلزی نیز از فلزها(آلیاژ)های متعددی ساخته می گردد..این فلزها اعم از:

  •  فلز طلا
  • فلز کروم و نیکل
  • فلز کروم
  • فلز پلاتین
  • و..

روکش دندان

ویژگی ها و خصوصیات روکش دندان تماما فلزی

  1. روکش دندان تماما فلزی تحمل و مقاومت بالایی در برابر فشار دارد.این فشارها می تواند اعم از گاز گرفت،خوردن و جویدن مواد غذایی سفت و..باشد.
  2. عدم قابلیت ترک خوردن 
  3. دوام و ماندگاری بالا در برابر سایش دندان ها
  4. مناسب برای دندان های پشتی و غیرقابل دید که دندان های آسیایی هستند
  5. هزینه بالای روکش دندان تماما فلزی

گذری بر روکش دندان تماما سرامیکی

  1. روکش دندان تماما سرامیکی ظاهری زیبا و طبیعی دارد.
  2. مناسب برای دندان های جلویی می باشد زیرا دندان های جلویی به طور طبیعی کمتر دچار سایش قرار می گیرند و نیز همخوانی بیشتری با رنگ طبیعی دندان دارد.
  3. مقاومت کمتر در برابر فشار به نسبت روکش دندان تماما فلزی

گذری بر روکش دندان فلز_سرامیک

این نوع روکش دندانی نیز که با نام PORCELAIN FUSED TO METAL شناخته می شود به سبب کوتاهی و راحت تر بیان شدن به PFM مختصر شده و با معنی روکش دندان فلز_سرامیک بیان می گردد.

همانطور که مشخص است در این نوع روکش دندان هم از فلز به عنوان بدنه استفاده گشته هم از سرامیک که روکش با سرامیک پوشیده شده است.این سرامیک پرسلن نامیده می شود.

ویژگی ها و خصوصیات روکش دندان فلز_سرامیک PFM

  1. دندان جلویی(رو به رو)در این نوع روکش بسیار بیشتر از دیگر دندان ها دچار سایش و ساییدگی می گردد.
  2. فلز که به عنوان بدنه این روکش و در زیر سرامیک قرار دارد ممکن است به صورت خطی تیره دیده شده و مشخص گردد.
  3. سرامیک موجود در این روکش احتمال دارد دچار ترک خوردگی شود.
  4. نزدیکی کمی به دندان های طبیعی دارد اما کاملا به آن ها شباهت ندارد.

گذری بر روکش دندان موقت استیلی

این نوع روکش،موقتی بوده و با روکش های دائمی که بر روی دندان ها قرار می گیرند فرق دارد لذا این روکش موقتی ضد زنگ و استیلی بوده و از دندان هایی که پر شده اند یا دندان های طبیعی محافظت کرده و آن ها را ایمن نگه می دارد.

روکش دندان موقت استیلی به سبب اینکه از پوسیده شدن دندان های کودکان جلوگیری به عمل آورد بر روی دندان های کودکان قرار می گیرد و دندان های طبیعی کودکان را می پوشانند.

از آنجا که این نوع روکش دندانی موقت است و برای جلوگیری از پوسیده شدنِ بیشتر دندان های کودکان بر روی دندان ها قرار می گیرد زمانی که دندان های شیری کودک شل و لق شده و در راستای افتادن است روکش دندان استیلی هم با دندان شیری از روی دندان خارج می شود.

ویژگی ها و خصوصیات روکش دندان موقت استیلی

  1. هزینه قابل قبول و به صرفه
  2. عدم نیاز به ویزیت های متعدد

ویژگی ها و خصوصیات روکش دندان رزین

  1. قیمت به  صرفه و کمتر از دیگر روکش های دندانی
  2. پس از گذشت مدت زمانی از بین رفته و فرسوده می شوند
  3. بسیار دچار شکستگی می شود

گذری بر روکش دندان فوری

مورد استفاده و پرکاربرد در خدمان دندانی درمانی و ترمیمی اعم از عصب کشی،کاشت لمینت دندان،کاشت ایمپلنت و..

نقش پرکاربرد روکش دندان فوری بر عصب کشی

در این روش،دندان هایی که تراشیده شده اند یا به سبب خارج نمودن عفونت موجود آن را شکافته و حفره ای ایجاد ساخته اند این قسمت های خالی را با روکش دندانی فوری پر می کنند تا بعد از عصب کشی و تمام شدن این مرحله،روکش دندان دائمی را بر روی دندان بپوشانند.

نقش پرکاربرد روکش دندان فوری بر کاشت لمینت دندان

در کاشت لمینت دندان از دندان ها قالبی تهیه می گردد به قولی از قالب گیری استفاده می گردد لذا به سبب کاشت لمینت سرامیکی قبل از قالب گیری دندان ها تراش داده می شوند به همین جهت دندانپزشک متخصص روکش دندانی را بر روی دندان تراشیده شده قرار می دهد تا دندان ها آسیب نبینند.

نقش پرکاربرد روکش دندان فوری بر کاشت ایمپلنت

از آنجایی که کاشت ایمپلنت مدت درمان زیادی را برای نصب کامل و طبیعی می طلبد ایمپلنت کاشته شده نیز باید به استخوانِ فک دندانی متصل شده و پیوند بخورد و پس از این پیوند باید از روکش دندان دائمی استفاده گردد.

لذا به همین جهت پیش از تکمیل این فرایند از روکش دندان فوری و موقت استفاده می گردد تا شخص در طی این زمان به مشکل نخورد.

روکش دندان

ماندگاری و طول دوام روکش دندان

ماندگاری روکش دندان بنا بر تفاوت در نوع روکش دندانی از میزان دوام ثابتی برخوردار نمی باشد ولیکن به طور میانگین حداقل 5 و حداکثر 15 سال دوام برای روکش دندان وجود دارد.

لذا باید اضافه کرد این میزان طول عمر حدودی بسته به رعایت بهداشت دهان و دندان ها و رعایت نکات لازم پس از روکش کردن دندان ها می باشد که در ادامه به برخی از مهم ترین نکات پس از روکش دندان پرداخته و اشاره می کنیم.

توصیه می گردد مراجعین پس از پایان مراحل قرارگیری روکش دندان بر روی دندان هایشان این نکات را از دندانپزشک خود جویا شوند.

مراحل قرارگیری روکش دندان

✅ مرحله اول ⇐ بی حس نمودن لثه ها

✅ مرحله دوم ⇐ تراشیدن دندان ها

✅ مرحله سوم ⇐ قالب گیری از دندان های مراجع

✅ مرحله چهارم ⇐ قرارگیری روکش دندان موقت بر روی دندان های طبیعی

✅ مرحله پنجم(جلسه آخر)  ⇐ قرارگیری روکش دندان دائمی بر روی دندان های طبیعی

بی حس نمودن لثه ها

پس از عکس برداری ها و الزامات پیش از انجام روکش دندان اعم از معاینه دندان ها که پوسیدگی یا عدم پوسیدگی شان،عفونت دندانی و.. دندانپزشک لثه های مراجع را بی حس می کند تا به راحتی مراحل بعدی را پیاده سازد.

لذا اگر دندان ها نیاز به درمان ریشه داشته باشند درمان عیوب دندانی باید انجام شده و بعد مراحل روکش دندان طی شوند.باید اشاره گردد اگر در ابتدا دندان ها عصب کشی شده باشند دیگر نیازی به تزریق بی حسی نیست.

تراشیدن دندان ها

دندان ها در این بخش با توجه به ضخامت مشخصِ روکش دندان تراشیده می شوند.این میزان تراشیدن دندان ها باید به حدی باشد که طبیعی باشد و برجسته دیده نشود.البته روکش دندان تماما فلز که با طلا ایجاد و ساخته شده باشد نیازی ندارد که با تراش دندان همراه باشد..

لذا به جای تراشیدن دندان ها،دندان های پوسیده را از دندان های سالم مجزا و جدا می نمایند.یعنی تنها قسمت پوسیدگی دندان ها را از میان می برند.همچنین اگر دندان ها به سبب هر گونه آسیبی مثل پوسیدگی زیاد از بین رفته باشند متخصص نیز از روکش دندان نیز با بهره گیری از مواد پرکننده محافظت می کند.

قالب گیری از دندان های مراجع

برای اینکه قالب گیری دندان ها به طور دقیق و درست انجام گردد دندان ها باید تمیز باشند به همین سبب دندان ها شسته و پس از خشک شدن خمیری مخصوص که برای قالب گیری کاربرد دارد بر روی دندان ها قرار می گیرد.

پس از قرار دادن قالب دندانی،نخی نازک در اطراف دندان قرار گرفته و لثه ها به عقب رانده می شوند.زمانی که نخ برداشته می شود پس از گذشت زمان و برگشت لثه قالب گیری در این بین به اتمام می رسد.

عموما ابتدا بر روی دندان های جلو قالب گیری صورت می گیرد تا روکش دندانی که روکش فوری می باشد نیز به دندان ها فشار وارد نکرده و به آن ها آسیب نرساند.

قرارگیری روکش دندان موقت بر روی دندان های طبیعی

در این مرحله از آنجا که قالب دندانی نیز پس از حداکثر 3 هفته انتظار آماده می شود دندانپزشک از روکش دندان موقت استفاده می کند تا در جلسه دوم که جلسه انتهایی می باشد از روکش دندان دائمی استفاده گردد.

قرارگیری روکش دندان دائمی بر روی دندان های طبیعی

در جلسه دوم که جلسه انتهایی می باشد روکش دندان موقت برداشته می شود و پس از وارسی های موردنیاز به جهت مناسب بودن رنگ روکش دندان و تناسبش با دندان های طبیعی؛روکش دندان موقت را پس از تزریق بی حسی بر روی دندان ها قرار می دهد.

مراقبت های لازم پس از قرارگیری روکش دندان

نیاز است اشاره کنیم که روکش دندان هم پس از قرارگیری بر روی دندان های طبیعی نیاز به مراقبت های الزامی دارد.بنابراین اگر از این نکات اطلاعی ندارید حتما ادامه مطالب را مطالعه کنید.

 در چند ساعت ابتدایی قرارگیری روکش دندان سعی شود علاوه بر صحبت نکردن از خوردن غذا هم اجتناب شود.

توصیه می گردد به جهت اذیت نشدن از مسواکی با برس نرم استفاده شود.

از خوردن غذاهایی که سفت و محکم هستند اجتناب گردد؛لذا بهتر است به هنگام گرم بودن غذا منتظر ماند تا غذا خنک تر شود.

استفاده از نخ دندان بسیار مهم می باشد.

پس از مصرف نوشیدنی های رنگی و کافئین دار به مانند چای.شربت.قهوه و.. مسواک زده شود تا رنگ روکش دندان نیز ثبات خود را از دست ندهد.

با روکش دندانی آجیل و..شکسته نشود زیرا میزان احتمال شکستگی روکش دندان را بسیار افزایش می دهد.

روکش دندان

کاربردهای روکش دندان در عصر امروز

✅ مزایای کاربردی روکش دندان بر بزرگسالان

  • زیباسازی دندان ها
  • اصلاح طرح لبخند دندانی
  • حفاظت از دندان های پر شده به خصوص به هنگام تخریب وسیع
  • حفاظت از دندان های ضعیف مثلا مقاومت دندان ها در برابر ترک خوردگی یا شکستگی
  • حفاظت از دندان هایی که عصب کشی شده اند
  • کاربرد در کاشت ایمپلنت دندان به جهت پوشش تاج دندان تراشیده شده
  • ترمیم و اصلاح دندان هایی که از بین رفته یا پوسیده شده اند
  • کاربرد در ترمیم دندان هایی که تغییر رنگ داده اند
  • کاربرد در ترمیم دندان هایی با شکل و فرم نامناسب

✅ مزایای کاربردی روکش دندان بر دندان های شیری کودکان

  • از کاربردهایی که می توان از روکش دندان برای کودکان اشاره داشت این است که با بهره گیری از روکش دندان برای کودکانی که نمی توانند دندانپزشک را حین درمان همراهی کنند،میزان تزریق بی حسی کاهش می یابد یا اگر گاهی اوقات برای ارائه خدمات دندانی نیاز به بی هوشی موقت و عمومی بود دیگر نیاز به این کار نمی باشد.
  • حفاظت از دندان های پوسیده کودک
  • حفاظت و جلوگیری از پوسیدگی بیشتر دندان های کودک

به طور کل اگر بخواهیم به کاربرد کلی روکش دندان اشاره کنیم باید توجه داشت که:

اگر روش هایی مثل کاشت کامپوزیت ونیر یا لمینت سرامیکی و دیگر روش ها برای ترمیم و اصلاح دندان های مراجع کافی یا با تشخیص دندانپزشک راهکار درمانی نبودند نیز می توان از روکش دندان استفاده نمود.

و نباید فراموش کرد که این روش ها هریک به طور جداگانه و مجزا کاربردهای انحصاری خود را دارند که در ادامه به طور مختصر به آن ها می پردازیم.

لذا لمینت دندان و کامپوزیت بیشتر برای رفع عیوبی مثل فاصله کم بین دندان ها و یا سفید و روشن نمودن آن ها و.. نصب و کاشته می شوند ولیکن از روکش دندانی زمانی استفاده می گردد که ساختمان(مینا)ی دندان ها به سبب عصب کشی یا هر مشکلی مثل پوسیدگی ضعیف شده باشد..

روکش دندان نیز پس از این روش ها از سوی دندانپزشک پس از معاینات لازم به مراجع پیشنهاد می گردد زیرا در روکش دندان دور تا دور دندان های طبیعی فرد تماما برای قرارگیری قالب روکش دندان تراشیده می شوند و این تراشیده شدن سبب کوچک تر شدن دندان می گردد.

بنابراین بهتر است به پیشنهاد و تجربه دندانپزشک متخصص در این زمینه اعتماد نمود و بهترین گزینه را برای ترمیم عیوب دندانی بهره مند شد.

دندانپزشکی عرشیان نیز با وجود متخصصان حرفه ای و توانمند در نصب روکش دندانی بسیار مفتخر است که رضایت های بی شماری از افرادی که روکش دندانی باکیفیت خود را در عرشیان کلینیک به انجام رسانیده اند،به خود اختصاص داده است.

لذا متخصصان کاربلد عرشیان کلینیک با بهترین شیوه کار ومناسب ترین پیشنهاد را در خصوص ترمیم دندان ها ارائه می دهد.همچنین در صورت نیاز مراجع به روکش دندان،مراحل قرارگیری روکش دندان را بسیار حرفه ای طی می کنند.

افراد می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک تماس حاصل کنند.

روکش دندان

پرکاربردترین روکش دندان چه نوع روکشی است؟

تمامی روکش های دندانی بنا بر انتخاب هر یک از مراجعین برایشان پرکاربرد می باشد ولیکن در بین افرادی که از روکش دندانی برای پوشاندن دندان هایشان استفاده می کنند بیشترین نوع روکش دندانی مورد نظر،روکش دندان فلز_سرامیک می باشد زیرا علاوه بر زیبایی از استحکام  کافی هم برخوردار می باشد و هزینه به نسبت مناسب تری از روکش دندان تماما فلزی دارد.

اما به طور کل اگر تنها استحکام و مقاومت روکش دندان مورد توجه باشد روکش دندان تماما فلزی نیز بسیار مقبول تر واقع می گردد.ولیکن اگر هم ظاهر هم استحکام و هم هزینه مدنظر باشد روکش دندان فلز_سرامیک می تواند جایگزین مناسبی برای دندان ها باشد.

در انتها مراجعین نیز در انتخاب هر یک از این روکش های دندانی محدود نبوده و می توانند بنا بر نظر خودشان روکشی متناسب با نیازهایشان را انتخاب کنند.

تفاوت روکش دندان با کاشت ایمپلنت دندان

روکش دندان که از روش های کاشت ایمپلنت می باشد نیز تنها زمانی به کار می رود که ریشه دندان سالم است ولی مینا یا تاج دندان از بین رفته یا ضعیف شده است.

ولیکن از ایمپلنت زمانی استفاده می گردد که ریشه و تاج دندان یعنی کل دندان مراجع از بین رفته باشد و برای اصلاح و ترمیم دندان از کاشت ایمپلنت استفاده کرده و روکش دندان را به پایه ایمپلنت متصل می نمایند.

بنابراین کاشت ایمپلنت دندان نیز از روکش دندان متفاوت بوده و نمی توان آن ها را باهم یکی دانست.

تفاوت روکش دندان با کاشت کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان یکی از روش های کاشت لمینت است که هر دو علاوه بر جنبه زیبایی مثل سفید ساختن دندان ها و اصلاح طرح لبخند نیز برخی عیوب دندانی مثل فاصله بین دندان ها یا نامرتبی آن ها در میزان کم،شکستگی،بد رنگی و..را اصلاح و ترمیم می کنند.

ولیکن زمانی که دندان ها حتی یکی از دندان های مراجع به سبب پوسیدگی یا عصب کشی و.. نیازمند تراشیدن میزان زیادی مینای دندان می باشد بهترین گزینه روکش دندان است زیرا با تراشیده شدن دندان ها که مقدار کمی هم نیستند دندان طبیعی بسیار ضعیف شده و این ضعیف بودن باعث شکستگی یا ترک خوردن و حساسیت های دیگر دندان ها می شود.

عوامل موثر بر عفونت روکش دندان

باید توجه داشت که اگر روکش دندان توسط متخصصی مجرب و کاربلد انجام نگیرد این روکش دچار عفونت شده و به دندان ها آسیب می زند همچنین مراقبت های افراد هم در کنار تخصص دندانپزشک برای عدم عفونت روکش دندانی لازم می باشد.

  • عدم تخصص دندانپزشک
  • کیفیت پایین نصب و قرارگیری روکش دندانی که منجر به شکستگی.عفونت،تورم و التهاب و در نهایت ضعیف شدن لثه می شود.
  • عدم رعایت درست و مستمر دهان و دندان از سوی مراجع
  • وجود دندان قروچه و عدم برطرف نمودن آن پیش از نصب روکش دندان:در صورتی که دندان قروچه برطرف نشد با مشورت دندانپزشک باید از محافظ دندان استفاده نمود.

نشانگان موثر بر عفونت روکش دندان

  • درد پس از گذشت دو هفته نصب روکش دندان
  • حساس شدن دندان ها
  • تورم و التهاب لثه 

در صورت وجود هر یک از این علائم توصیه می گردد افراد سریعا به دندانپزشک متخصص خود مراجعه کرده و به درمان مجدد بپردازند.تا پیش از مراجعه به دندانپزشک می توان از محلول آب و نمک استفاده نمود تا کمی از درد دندان و لثه ها کم گردد.

 

عوامل موثر بر قیمت نهایی روکش دندان

  • نوع روکش دندانی اعم از تماما فلزی یا سرامیکی بودن و..
  • روش انجام قالب گیری
  • تخصص دندانپزشک
  • منطقه دندانپزشکی
  • و..

روکش دندان

نصب روکش دندان با کیفیت و اصولی در عرشیان کلینیک

دانستیم که قرارگیری روکش دندان ها بر روی دندان های طبیعی نیز بسیار مهم می باشد و باید با کیفیت و اصول درست و کاملی به انجام برسد.

لذا عرشیان کلینیک با بهره مندی از متخصصانی مجرب در این امر کیفیت نصب روکش دندان یا کاشت ایمپلنت دندان اقساطی و دیگر روش ها را نیز با بالاترین کیفیت ممکن به ثمر می رساند.

 افراد می توانند برای درخواست نصب روکش دندان و یا انجام دیگر خدمات دندانی درمانی،ترمیمی و زیبایی و همچنین کسب اطلاع از هزینه این روش ها با کلینیک تماس حاصل کنند.

مقاله‌های مرتبط

ثبت ديدگاه